Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 21:07

ISTIOSELIDA ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε
(0 ψήφοι)

[Παρασκευή, Φεβρουάριος 04, 2011 |

Για δυο συνεχόμενες χρονιές το 2009 και το 2010 η ομάδα "COSMOTE ΕΡΥΤΟΣ²" έχει μονοπωλήσει την πρώτη θέση στο ranking list της Ε.Α.Θ. στην περιοχή του Σαρωνικού στην κατηγορία ORCi.

Επ' ευκαιρίας λοιπόν της επικείμενης απονομής του κυπέλλου τους από την ΕΑΘ σήμερα θα παρουσιάσουμε την πετυχημένη αυτή ομάδα που είναι μια από τις συνεπέστερες ιστιοπλοϊκές παρέες με πολλές και επιτυχημένες συμμετοχές σχεδόν σε όποιο αγώνα κατεβαίνουν.
Η συνέντευξη έγινε με τον κυβερνήτη της ομάδας τον Κώστα Μάνθο, φαντάζομαι οι συστάσεις περιττεύουν, και μας μίλησε και για τη δική του πορεία, αλλά και για την ομάδα του "COSMOTE ΕΡΥΤΟΣ²".
Για τον Κώστα το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στο χώρο που όλοι έχουν έναν καλό λόγο να του προσάψουν, και ότι είναι επίσης ένας από τους ανθρώπους που όταν σε κερδίζει σε κάποιον αγώνα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα υπέρ σου.
Μίνι Βιογραφικό:
Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα Ιστιοπλοΐας
Καθηγητής - Προπονητής Ιστιοπλοΐας στον Ναυτικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου Μόνιμος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:
Μέλος Ολυμπιακής Ομάδας: 1984 Λος Άντζελες, 1988 Σεούλ 12ος, 1992 Βαρκελώνη 8ος.
Χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά, βαλκανικά, πανελλήνια πρωταθλήματα τόσο στις ολυμπιακές κατηγορίες Finn & Star όσο και σε κατηγορίες σκαφών Ανοιχτής Θαλάσσης.
Μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας από το 1984.


______________________________________________________________________________
ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο; Ποια χρονιά ξεκίνησες και πόσο χρόνο αφιερώνεις;
Κώστας: Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 10 ετών στο Παλαιό Φάληρο στον Ν.Ο.Π.Φ. το 1976. Παρασυρόμενος από το συμμαθητή μου Πάρη που ήθελε να μου δείξει ένα σπορ που είχε ξεκινήσει με κάτι μικρά σκαφάκια (optimist).
Στον ΝΟΠΦ που τότε βρισκόταν στο λιμανάκι δίπλα από τον ΜΠΑΤΗ στην παραλία του Φαλήρου, με κακές εγκαταστάσεις δύσκολο λιμάνι, παλαιά και ξύλινα σκάφη που ζητούσαν συνεχώς συντήρηση. Αλλά με μια παρέα από φίλους που αγαπούσαν πάρα πολύ αυτόν τον όμιλο, την παρέα, τα σκαφάκια τους, και τον κυρ Μήτσο (φύλακας) που μας μάθαινε ότι μπορούσε από την θάλασσα και τα πανιά.

ISTiOSELIDA: Το κάνεις επαγγελματικά ή μόνο ως χόμπι;
Κώστας: Ιστιοπλοΐα κάνω κάθε μέρα και κυριολεκτώ, είτε επαγγελματικά ως καθηγητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μαθαίνοντας εξαίρετους δόκιμους Αξιωματικούς του πολεμικού Ναυτικού, είτε εκπαιδεύοντας νέους ιστιοπλόους στον ΝΟΠΦ, είτε για χόμπι κάνοντας ο ίδιος αγωνιστική ιστιοπλοΐα με dinghies ή με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης.

ISTiOSELIDA: Γιατί κάνεις ιστιοπλοΐα;
Κώστας: Θα δανειστώ μια λέξη από τον φίλο μου και κυβερνήτη μου στην SEOUL  το 1988 , "είμαι ερωτευμένος με την ιστιοπλοΐα και νομίζω ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ."
(σημ. ο φίλος είναι ο Ηλίας Χατζηπαυλής για όσους έχουν απορία)

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Κώστας: Δεν νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσω κάποια νίκη περισσότερο από κάποια άλλη γιατί κάθε μια είναι το ίδιο σημαντική για μένα.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Κώστας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1984, ναι τόσο παλιά..., όταν έχεις κερδίσει όλες τις προκρίσεις, τα Πανελλήνια, Βαλκανικά και άλλα Πρωταθλήματα και τελικά πηγαίνει άλλος τότε απογοητεύεσαι... Ευτυχώς όμως αυτό με πείσμωσε ακόμα περισσότερο.
ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Κώστας: Για μένα δεν υπάρχουν ήρωες υπάρχουν ιστιοπλόοι που ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν και κερδίζουν αγώνες τρέχοντας με ήθος ευγένεια, άμιλλα, πάθος και αξιοπρέπεια.
ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Κώστας: Έχω κάνει ιστιοπλοΐα με όλους τους τύπους σκαφών από optimist, 420, 470, laser, Finn, soling, star, catamaran και ανοιχτή θάλασσα από j24, ORC, IRC έως J Class με Swan 100.
Νομίζω όμως ότι η καρδιά μου είναι στα STAR γιατί με αυτά έμαθα πολλά θέματα τεχνικής τακτικής και στρατηγικής που άλλοι τύποι σκαφών δεν στο προσφέρουν σε τέτοιο βαθμό.
ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Κώστας: Αν θυμάμαι καλά δυο φορές με το BRAVE (Farr52) είδα 27 κόμβους, την μια στο ROLEX CUP στην Μάλτα και την δεύτερη στο Ατλαντικό.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Κώστας: Μου αρέσουν και τα δυο το καθένα έχει την ομορφιά του άλλη ένταση άλλη προσέγγιση.
ISTiOSELIDA: Ως αθλητής και ως άμεσα ενδιαφερόμενος, πως βλέπεις, τις αλλαγές που έχουν προταθεί από την ISAF για τους ΟΑ του 2016, και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Κώστας: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του έχω ζήσει σε μια πιο αυθεντική εποχή χωρίς τόσο μεγάλη εμπορευματοποίηση, και όπως καταλαβαίνεις δεν είμαι σύμφωνος σε όλο αυτό που συμβαίνει με τις αλόγιστες αλλαγές κατηγοριών αθλημάτων κ.λ.π.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι εμπόριο, είναι ιδέα είναι αυτό που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας.
Η ιδέα των λίγων κατηγοριών χωρίς τεχνικά σκάφη (star), και χωρίς την έννοια του αθλήματος με τακτική, τεχνική, επιδεξιότητα, στρατηγική, ευφυΐα, όπως είναι η ιστιοπλοΐα, νομίζω ότι δεν περικλείει σε τίποτα το Ολυμπιακό πνεύμα.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Κώστας: Στη θάλασσα οι προκλήσεις είναι καθημερινότητα από πού να αρχίσω... ως προπονητής αγωνιστικών ομάδων, ως δάσκαλος στη ΣΝΔ, ως διευθυντής σχολών ανοιχτής θαλάσσης, ως αθλητής Ολυμπιακών κατηγοριών, ως κυβερνήτης σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, ως κυβερνήτης σε αγώνες με σκάφος 100 πόδια...
Στα 35 χρόνια που κάνω όλα τα παραπάνω έχω δεχτεί και αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις αλλά η θάλασσα με έμαθε να μάχομαι συνεχώς και να τις ξεπερνάω.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Κώστας: Δε ξέρω αν λέγεται φόβος αυτό που νιώθεις σε πολύ επικίνδυνες στιγμές πάνω στο σκάφος, είναι ένα ανάμικτο συναίσθημα με τρόμο, άγχος, αγωνία και ταυτόχρονα ένα συναίσθημα γεμάτο με ευθύνη, λογική και ψυχραιμία. Η απάντηση είναι NAI με όλα αυτά μαζί.
Τώρα περνάμε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν την ομάδα που ο Κώστας Μάνθος ηγείται, την ιστιοπλοϊκή ομάδα COSMOTE ΕΡΥΤΟΣ².

Team questions:
ISTiOSELIDA: Πως προέκυψε η ομάδα και το όνομα;
Κώστας: Η ομάδα του "ΕΡΥΤΟΣ" ξεκίνησε τη δράση της το 1995, από τους Σταύρο Τσάβαλο και Κώστα Μάνθο μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης κοινής ιστιοπλοϊκής πορείας. Ο Κώστας Μάνθος, ανέλαβε κυβερνήτης, συστήνοντας ένα ανταγωνιστικό πλήρωμα 15 ατόμων.
Σήμερα έχουμε καταφέρει το πλήρωμα του "COSMOTE ΕΡΥΤΟΣ²" με μεγάλες επιδόσεις στο ενεργητικό του και συμμετοχές στην πλειοψηφία των παράκτιων (inshore) και ανοικτής θαλάσσης αγώνων (regatta), σε Αιγαίο και Σαρωνικό, να αποτελεί μία από τις κορυφαίες αγωνιστικές ομάδες στο χώρο.
Το όνομα τώρα, το ιστιοφόρο "ΕΡΥΤΟΣ²" εκπροσωπεί όλα τα μυθικά χαρακτηριστικά του προσώπου στο οποίο η ομάδα οφείλει το όνομα της: Ο Έρυτος, ως γιος του θεού Ερμή ήταν ο πιο γρήγορος από τους Αργοναύτες που έλαβαν μέρος στη θρυλική Αργοναυτική Εκστρατεία.

ISTiOSELIDA: Πόσα χρόνια υπάρχει η ομάδα; Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό (χρονολογίες, σκάφη, και άνθρωποι κλειδιά του παρελθόντος).
Κώστας: Τον Σεπτέμβριο του 1993 μια σύντομη κουβέντα με το Γιάννη Νοταρά, τον Σταύρο Τσάβαλο, τον Γιάννη Καραπέτη και εμού ξεκινά η ομάδα "NO LIMIT" που το 1996 με την αγορά του "ΕΡΥΤΟΥ" συνεχίζει πλέον με καινούργιο σκάφος και χωρίς τον Γιάννη Νοταρά την αγωνιστική δραστηριότητα και το 2003 αντικαθιστούμε το IMX-38 με ένα JV44, το σημερινό σκάφος της ομάδας.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα άτομα που απαρτίζουν σήμερα την ομάδα και τι κάνει ο καθένας;
Κώστας: Μέλη Πληρώματος
 • Μάνθος Κώστας, Κυβερνήτης
 • Σκιαθίτης Παναγιώτης, Τρίμερ Μαΐστρας
 • Γωνιωτάκη Ελένη, Τρίμερ Μαΐστρας
 • Αναγνώστου Νίκος, Τρίμερ τζένοας
 • Μητρόπουλος Γιώργος, Τρίμερ τζένοας - Μπαλονιού
 • Σταματάκης Γιώργος, Τρίμερ Μπαλονιού
 • Κουλοχέρης Τάσος, Τρίμερ Μπαλονιού
 • Παπαδοπούλου Δέσποινα, cockpit
 • Χατζηκώστας Βασίλης, pitman
 • Οικονόμου Δημήτρης, pitman
 • Αλαγιάννης Θοδωρής, πλώρη
 • Γερολυμάτος Γεράσιμος, πλώρη
 • Βρανόπουλος Γιώργος, πλώρη - κατάρτι
 • Χατζηπαπαδόπουλος Φώτης, πλώρη - κατάρτι
 • Πονηράκης Χρήστος, πλώρη - κατάρτι
 • Τράκος Παναγιώτης, πλώρη
ISTiOSELIDA: Ποιες είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις της ομάδας;
Κώστας: Έχουμε πολλές συμμετοχές και πολλές επιτυχίες στους αγώνες ανοικτής θαλάσσης που συμμετέχουμε όπως πρώτες θέσεις στον Διεθνή Αγώνα Άνδρου, στο Ράλι της Ύδρας, στο Ράλι Αιγαίου, στην Aegean Regatta κ.α. Όλη αυτή η προσπάθεια αντικατοπτρίζεται στις πρωτιές που έχουμε στο Ranking list της ΕΙΟ που τα δυο τελευταία χρόνια είμαστε στην 1η θέση.
Επίσης σημαντική στιγμή ήταν και η συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ORCi του 2008 που ήρθαμε στη 2η θέση της κατηγορίας C1.
ISTiOSELIDA: Με τι σκάφη/ος δραστηριοποιείστε σήμερα;
Κώστας: JV-44 του 2000.
ISTiOSELIDA: Πόσο δύσκολο, και οικονομικά αλλά και προσωπικά, είναι να διατηρήσεις και να συντηρήσεις μια τέτοια προσπάθεια; Πως τα καταφέρνετε; Χορηγοί;
Κώστας: 18 χρόνια ομάδα μπορεί να φανταστεί κάποιος τις δυσκολίες, τα προβλήματα, το χρόνο, και το χρήμα που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία για να συντηρηθεί και να παραμείνει στην κορυφή κερδίζοντας όλα αυτά τα χρόνια.
Το πλήρωμα έχει αλλάξει πολλές φορές και περίπου ο αριθμός των ατόμων που έχουν τρέξει στην ομάδα είναι πάνω από 60!
Ενώ ο πυρήνας παραμένει ίδιος Μάνθος, Τσάβαλος, Μητρόπουλος, Θωμαίδης, Σκιαθίτης, Φαρμάκης, Γωνιωτάκη, Κουλοχέρη, πάνω από 10 χρόνια με συνέπεια, και άλλοι με λιγότερα χρόνια αλλά με αξία στελέχη, όπως οι Τράκος, Χατζηπαπαδόπουλος, Πονηράκος, Οικονόμου, Χατζηκώστας, Σταματάκης, Αλλαγιάννης, Καρβούνης, Γερολυμάτος, Κουτσουμπα, Αναγνώστου, Βρανόπουλος, Μάνθος Γιώργος, δίνουν ότι μπορούν από χρόνο, αγάπη και διάθεση για αυτή την ομάδα.
Έτσι με αυτά τα αισθήματα συντηρήθηκε η ομάδα με την αγάπη που μας δένει σαν φίλους πάνω από όλα και έπειτα ως ΕΡΥΤΟΣ.
Με τις επιτυχίες τη συνέπεια και την προσπάθεια ήρθαν και χορηγίες που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η διαχρονικότητα της ομάδας και τα τόσο καλά αποτελέσματα, διότι η αγωνιστική ιστιοπλοΐα απαιτεί υλικά και οργάνωση.
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της ομάδας υπήρχαν χορηγοί οι carrier, sap, lancia, και cosmote.
Κατάσταση που μας ανάγκασε ακόμα περισσότερο να λειτουργούμε επαγγελματικά οργανωμένα με στόχους προπόνηση δουλειά και μεθοδικότητα ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι στις συνεχείς αλλαγές των υλικών, τεχνικών και συνθηκών των αγώνων.

ISTiOSELIDA: Είστε μια από τις ομάδες που τα τελευταία χρόνια σταθερά έχετε χορηγό να στηρίζει τις προσπάθειές σας. Πως τα καταφέρνετε; Φέτος η κρίση σας επηρρέασε θα έχετε χορηγό το 2011;
Κώστας: Η συνεργασία μας με μια τόσο μεγάλη εταιρία, την Cosmote, μας έκανε ακόμα πιο επαγγελματίες, προσεκτικούς, συνεπείς, ακόμα πιο αυστηρούς στην προετοιμασία μας και ανοιχτούς σε όλες τις προτάσεις του χορηγού σε θέματα προβολής του και εκτός αγωνιστικού στίβου.
Πράγματι ενώ οι περισσότερες διαφημιστικές δράσεις των μεγάλων εταιριών έχουν χαθεί λόγω κρίσης, τα μηνύματα που έχουμε είναι ότι η ομάδα διαφημιστικά έχει μεγάλη δυναμική που από ότι συζητάμε θα χρησιμοποιηθεί από το χορηγό μας φέτος ακόμα εντονότερα από πέρσι.  

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Αγώνες στο εξωτερικό;
Κώστας: Είναι νωρίς για σχέδια. Αν δεν ξέρεις ποια θα είναι τα οικονομικά δεν μπορείς να βλέπεις έξω από τα σύνορα. Το πρόγραμμα αγώνων θα το ακολουθήσουμε όπως και το 2010 και ελπίζουμε να επαναλάβουμε τις νίκες και το 2011.

ISTiOSELIDA: Σκέψεις για επόμενο σκάφος; Ποιο θα είναι;
Κώστας: Καμία σκέψη προς το παρόν εκτός αν...
Διαβάστηκε 5989 φορές
Κωνσταντίνος Μάνθος

Κωνσταντίνος Μάνθος 

Γεννήθηκε το 1965 και σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Ασχολήθηκε με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας από μικρό παιδί, και από τότε μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πληθώρα αγώνων στην Ελλάδα , σε χώρες του εξωτερικού , στην Ολυμπιάδα της Σεούλ (1988) και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης (1992) . Από την συμμετοχή του στους παραπάνω αγώνες έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Σήμερα είναι προπονητής του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και ταχυπλόων σκαφών.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κωνσταντίνος Μάνθος