ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"

Λύνουν κάβους οι παρέες για τα νησιά του Αιγαίου

Τα ιστιοπλοϊκά κράτησαν το κοινό τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

anemoessaexionas_ionio

«Δεν μπορεί κανείς εύκολα να περιγράψει το συναίσθημα, όταν ανοίγεσαι στη θάλασσα και ακούς τον πρώτο παφλασμό του νερού. Είναι στιγμές ήρεμες, γαλήνιες. Η Ελλάδα έχει απίστευτες παραλίες, όμως είναι πολύ πιο όμορφες όταν τις κοιτάζεις μέσα από το πέλαγος!».

Η αγάπη του 29χρονου Κώστα Χρυσοβιτσιώτη για τη θάλασσα ήταν μεγάλη από τρυφερή ηλικία. Από μικρός έβλεπε τις βάρκες στο λιμάνι και ονειρευόταν μια μέρα να μπορούσε να «οδηγήσει» μία. Το πάθος για εξερεύνηση και άθληση, η οργανωτικότητά του, αλλά και η επιθυμία του να ταξιδεύει στη θάλασσα τον οδήγησαν στην απόφαση να αποκτήσει δίπλωμα χειρισμού ιστιοπλοϊκού σκάφους, ώστε, όταν θα του δίνεται η ευκαιρία, με τη σύντροφό του και την παρέα τους να μπορούν να κάνουν εξορμήσεις στα κοντινά νησιά. Ηδη έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τις πρώτες του διακοπές με ιστιοπλοϊκό, ενώ σκέφτεται να κάνει και ένα βήμα επιπλέον και να ακολουθήσει και το αγωνιστικό κομμάτι.

«Δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και άθληση. Χρειάζεται υπομονή, καλή οργάνωση, συνεργασία, αλλά και εμπειρία. Δεν σημαίνει ότι επειδή πήρες το δίπλωμα μπορείς την επόμενη μέρα να κυβερνήσεις ένα σκάφος. Πάνω από όλα, όμως, είναι η αίσθηση που νιώθεις όταν είσαι πάνω στη θάλασσα. Μυρίζεις τον αέρα, νιώθεις τη δροσιά και μπορείς, με καλή παρέα, να περάσεις τις πιο όμορφες διακοπές σου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κώστας.

Φανατικό κοινό
Παρ΄ όλο που η Ελλάδα είναι χώρα στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα, οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος για τους Ελληνες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, αφού, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτές, υπήρχε η λανθασμένη εντύπωση πως απευθύνεται αποκλειστικά σε τουρίστες με υψηλό εισόδημα. Οι ναυτικοί όμιλοι, ωστόσο, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματά τους έχουν καταφέρει να καταρρίψουν αυτήν την εντύπωση. Πλέον, όλο και περισσότεροι επιθυμούν να αποκτήσουν δίπλωμα χειρισμού ιστιοπλοϊκού, κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, ενώ παίρνουν μέρος και σε αγώνες.

«Είναι οι καλύτερες διακοπές. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις για δωμάτιο, εισιτήρια, αυτοκίνητο, δεν περιορίζεσαι σε προγράμματα, ενώ δεν χρειάζεται να ψάχνεις για παραλίες για να κολυμπήσεις, αφού έχεις τη θάλασσα στα πόδια σου. Οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν αυτού του είδους τις διακοπές συνήθως είναι παρέες που ταιριάζουν οι προτιμήσεις τους κι έτσι μπορούν να περάσουν πολύ όμορφα. Η μόνη δυσκολία είναι για όσους είναι συνηθισμένοι στις ανέσεις, αφού θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στο σκάφος», δηλώνει η Κατερίνα Γιαλίνη.

Με παρότρυνση της παρέας της γράφτηκε σε έναν ιστιοπλοϊκό όμιλο, όπου σύντομα διαπίστωσε πόσο καλά περνούσε με τους υπόλοιπους αθλητές. Πήρε γρήγορα το δίπλωμα, ενώ πλέον έχει περάσει στο αγωνιστικό κομμάτι, έχοντας ταξιδέψει σε όλες τις θάλασσες της χώρας για τους αγώνες. «Φέτος, δε χρειάζομαι άλλες διακοπές. Είμαι γεμάτη, αφού έχω γυρίσει πολλά υπέροχα μέρη, με εξαιρετική και ευχάριστη παρέα», σημειώνει.

Ο καθένας μπορεί να νοικιάσει ένα σκάφος και να κάνει διακοπές στις ελληνικές θάλασσες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει δίπλωμα χειρισμού, που μπορεί να αποκτήσει από τις σχολές ανοικτής θάλασσας. Η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο μήνες, όπου ο ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει τις βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για να κυβερνήσει ένα σκάφος 7- 20 μέτρων, ενώ το κόστος των μαθημάτων είναι 400-450 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται τουλάχιστον δύο γνώστες του αντικειμένου, ενώ, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτές, προκειμένου κάποιος να κάνει ένα ασφαλές ταξίδι, χρειάζεται επιπλέον εμπειρία.

Αδικαιολόγητος φόβος
«Δε μπορεί κάποιος να πει “πήρα το δίπλωμα, ελάτε να σας πάω βόλτα”. Θα χρειαστούν πολλές διαδρομές ακόμα, ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι όμιλοι φροντίζουν να τους εκπαιδεύσουν σωστά, ώστε να τους περάσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας, ενώ παράλληλα διδάσκουν και τα αρνητικά που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπως πρώτες βοήθειες, αποφυγή συγκρούσεων και άλλες καταστάσεις», τονίζει ο κ. Κώστας Μάνθος, υπεύθυνος εκπαίδευσης του Ναυτικού Ομίλου Π. Φαλήρου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, το να κυβερνήσει κάποιος ένα σκάφος δεν είναι σήμερα τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. «Οι Ελληνες έχουν έναν αδικαιολόγητο φόβο για τα σκάφη. Δε νοείται να έρχονται άνθρωποι από χώρες που δεν έχουν δει ποτέ τους θάλασσα και να επιθυμούν να κάνουν διακοπές με σκάφος, ενώ οι Ελληνες όχι. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα ιστιοπλοϊκά έχουν αναφερθεί ελάχιστα ατυχήματα, κυρίως λόγω επιπολαιότητας. Μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί, να κυβερνήσει με ασφάλεια ένα σκάφος. Οι χειρισμοί έχουν αυτοματοποιηθεί, τα σκάφη είναι πιο γερά και ανθεκτικά, ενώ τα περισσότερα πια είναι έτσι διαμορφωμένα, ώστε να μπορούν να τα χειριστούν και ΑμεΑ», λέει ο κ. Μάνθος. Το κόστος ενοικίασης ενός σκάφους είναι 1.000- 1.300 ευρώ για μία εβδομάδα, ενώ οι ενοικιαστές επιβαρύνονται και το κόστος των καυσίμων και του νερού που θα καταναλωθούν. Η τιμή δεν είναι απαγορευτική αν αναλογιστεί κανείς πως, ανάλογα με το σκάφος, μπορούν να μοιραστούν τα έξοδα 8-10 άτομα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στην παρέα δύο χειριστές με δίπλωμα, υπάρχει η λύση της ενοικίασης ενός κυβερνήτη, ο οποίος αμείβεται με 130- 150 ευρώ τη μέρα. Επιπλέον, το βασικό που χρειάζεται κανείς πέρα από την καλή παρέα είναι να έχει προηγηθεί πολύ καλή οργάνωση. «Πρέπει από νωρίς να έχει αποφασιστεί η διαδρομή, ώστε να έχουν εντοπιστεί οι καλύτεροι σταθμοί για ανεφοδιασμό. Οι κυβερνήτες να γνωρίζουν καλά τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν, αλλά και να έχουν ενημερωθεί και για τον καιρό. Οι καλύτερες περίοδοι για ταξίδια με ιστιοπλοϊκό είναι από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου στο Ιόνιο, ενώ Μάιο και Ιούνιο, αλλά και ακόμα καλύτερα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στο Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό», τονίζει ο κ. Μάνθος.

ΔΙΠΛΩΜΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ

Ολο και περισσότεροι επιθυμούν να το αποκτήσουν, κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, ενώ παίρνουν μέρος και σε αγώνες

Κατηγορία Ανακοινώσεις

© 2010 Falirosailing.com / Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου. 
Τα περιεχόμενα του παρόντος ιστότοπου(συμπεριλαμβανομένων κειμένων, γραφικών, εικόνων και φωτογραφιών) είναι πνευματική ιδιοκτησία
της Σχολής Ιστιοπλοίας, του Ναυτικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου και των δημιουργών τους, και προστατεύονται από την Ελληνική και
Διεθνή Νομοθεσία. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή και αναμετάδοση του υλικού, χωρίς έγγραφη άδεια των
υπευθύνων. Η εμφάνισή του στον διαδυκτιακό τόπο δεν θα πρέπει κατά κανένα τρόπο να εκληφθεί ως μεταβίβαη ή εκχώρηση
άδειας ή δικαιώματος χρήσης τους.

Powered by CARBON FREE PRESS